PUNË KA, POR S’KA SINDIKATA

Prej vitesh tashmë denoncojmë shfytëzimin dhe keqtrajtimin e punëtorëve nga pronarët, shpeshherë deri në vdekje.

Prej vitesh bëjmë thirrje për organizimin sindikal të punëtorëve, si hapin e domosdoshëm për ta bërë jetën të jetueshme në vendin tonë.

Tanimë, po na japin të drejtë edhe vetë pronarët.

Mungesa e sindikatave – por sidomos mungesa e traditës në organizimin punëtor – ka bërë që pronarët t’i trajtojnë punëtorët si skllevër:

– duke mos marrë masa për sigurinë teknike në punët e rrezikshme;

– duke mos paguar hakun e punës;

– duke mos ofruar kontrata ligjore;

– duke mos paguar sigurimet shoqërore;

– duke mos respektuar ditët e pushimit;

– duke mos paguar orët shtesë;

– duke i mbingarkuar e nënpaguar;

– duke i pushuar nëse ngrenë zërin;

Punëtorët bien nga lartësitë e qiejve dhe varrosen në thellësitë e tokës. Punëtorët helmohen nga kimikatet, e shurdhohen nga kufjet.

Kërcënohen, poshtërohen, flaken.

E nëse s’ka organizim, ka braktisje.

Ata po e braktisin këtë vend masivisht; punëtorët e mendjes e të krahut, punëtorë të rinj e të vjetër, të kualifikuar e të thjeshtë.

Zgjidhjen që u ofroi Edi Rama pronarëve, për të marrë punëtorë nga Afrika e Azia, nga ata që “nuk flasin për demokraci e nuk ankohen”, e mori lumi. Ndoshta bangladeshasit nuk dinë shqip, por e dinë të dallojnë se kur trajtohen si skllevër.

Shoqërinë shqiptare po e braktisin ata që prodhojnë, e çuditërisht gjenialiteti i miliarderëve vendas nuk i hyn në punë as dreqit.

Nga kriza që po shtrihet në të gjithë sektorët e prodhimit e të shërbimeve, dilet vetëm përmes organizimit sindikal.

Një shtet serioz që vë në punë Inspektoriatin e Punës do duhet të mbykëqyrë të drejtat e punëtorëve e të nxisë krijimin e sindikatave të reja e të pavarura.

Ato kompani që falimentojnë nëse nuk i trajtojnë punëtorët e tyre si skllevër, nuk duhet të ekzistojnë.

Ato kompani që i respektojnë të drejtat në punë dhe organizimin sindikal, duhet të nxiten me kontrata e të promovohen nga shteti.

Mirëqenia e një shoqërie është mirëqenia e atyre që punojnë.

Foto: Monitor.al

Skip to content