Ekzekutimi i Che-së

CheHigh

Gjysmë shekulli më parë, në malet pa ajër të Bolivisë, u ekzekutua një burrë i bukur me zemër djaloshari: mjeku, poeti dhe revolucionari i papërsëritshëm Ernesto Guevara, i njohur ndërkombëtarisht me emrin e luftës Çe. Shpejt, figura e tij ndezi zemrat e miliona të shtypurve prej kolonializmit brutal në periferitë e thella të botës, por edhe të miliona të rinjve në qytetet e mëdha kapitaliste, paçka se ky njeri i jashtëzakonshëm, i mitizuar, qe një burrë i zakonshëm me azmë, që luftonte në kushte tejet të vështira në qoshkat më të errëta të jetës njerëzore.

Arsyeja përse publikojmë këtë lavd të esëllt të të konsideruarit poeti më i madh politik gjerman pas Bertolt Brehtit, Hans Magnus Enzensberger, ka të bëjë me një tentativë të vogël për ta zhveshur Çenë prej ambalazhit mistik të konsumit. Sot, në bashkohësinë e molepsur me ankth dhe pabarazi, më tepër se idhujtarizimi i luftëtarit simpatik, është e nevojshme të kuptohet vendimi i tij prej biri të brishtë të një familjeje intelektuale borgjeze që tradhtoi vilën e babait në lumë dhe karrierën e sigurt të mjekut për të zbuluar peizazhet e varfra dhe primitive të Amerikës Latine. Jo si gjyshërit konkuistatorë me ethet e arit, por si një pasion që të kujton Krishtin në mënyrë të papërballueshme. Më tepër se konceptet e abstraktizuara të dashurisë për njeriun, konkretizimin e kësaj dashurie përmes angazhimit serioz politik. Më tepër se vdekjen e lavdishme të kujtojmë dhe të kuptojmë jetën e tij, besimin tek idetë dhe shokët, dhe mbi të gjitha te fitorja e drejtësisë, e progresit dhe njeriut, e lirisë me barazi, paçka se çdo epokë përpiqet ta pamundësojë atë.

Prandaj, le të bëhemi si Çeja: realistë që kërkojnë të arrijnë të pamundurën.

Skip to content